Forleden deltog jeg i en Gallup-undersøgelse om Røgfri fremtid 2030 og holdning til tobak. Nogle spørgsmål var helt hen i vejret, og der kunne ikke afgives diffentierede svar.
Elever og lærere blev sidestillet i spørgsmål, om det skulle være tilladt at ryge på skolen. Er der ikke forskel på status og på børn og voksne? Hvad med de voksne rygere? Man kan ikke bare sige STOP og forbudt!
Er 60 eller 100 kr. en rimelig pris for en pakke cigaretter, for at unge ikke begynder at ryge? Er det fair overfor de eksisterende rygere?
Undersøgelsen ville også have svar på, om det skulle være forbudt at ryge på arbejdspladsen og indendørs på de brune værtshuse. Kommer tobakspolitiet på et tidspunkt og tjekker din bolig?
Debatten omkring rygning er stor, men brug nu lige fornuften, inden der bliver dikteret og lovgivet.
Den sundhedsmæssige risiko kan vi ikke komme uden om. Det er usundt at ryge.
Udover den enkeltes ansvar for ikke at indtage tobak og forkerte drikke- og fødevarer, har samfundet ansvar for tilladelse af forureningskilder, der er lige så omkostningsfulde og dødbringende for mennesker, flora og fauna som tobak, men for den lovgivende magt er det tilsyneladende mest overskueligt at slå ned på individet: Lad os forbyde rygning og sætte tobaksafgiften op.
Og sådan bliver det!
Tobaksprisen bliver sat op for ikke at friste unge til at ryge tobak, men der er befolkningsgrupper, der bliver rigtig hårdt ramt, og igen er det selvfølgelig dem med de laveste indkomster. Mit løsningsforslag er, at borgere med en indkomst, der er lavere end gennemsnittet, kan få bevilget tobak i lighed med borgere, der har bevilget kørsel. Den tobaksafhængige afleverer den tomme emballage - sammenlign med returpantsystemet - og får en %-vis dækning udbetalt ved kasse 1. Voila, ikke så meget pjat, og (næsten) alle er glade.
Uden afgift p.t. kan du kan dyrke din egen bondetobak, Nicotiana Rustica. Den skulle dog efter sigende ikke være så smagfuld som virginiatobak.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar