Et godt glas vin er ikke det, du har drukket, men det du aldrig glemmer.
VinSmag havde denne aften besøg af Brian Marker fra Vinhuset TopWine, Esbjerg. Programmet lød på 11 vine at smage og dertil lækker antipasti fra Rosticceria på Hjallesevej.
1. Prosecco, Veneto - *******
Mousserende vin har jeg stadig ikke vænnet mig til, men denne kunne hjælpe mig et godt stykke på vej. Den var hverken for sur eller for sød.
Brian fortalte om, hvordan prosecco bliver til. Gæringen standses i efteråret og sættes atter i gang i foråret. Anden gæring sker i ståltanke under tryk, hvorved perlerne opstår. I modsætning til prosecco sker andengæringen hos champagne og cremant på flaske. Processen er her noget med nedfrysning, afskæring af bundfald for derefter at blive endeligt proppet.
Prosecco serveres så kold som muligt (4-5 grader).
2. Lahnhof, Alto Adige - *******
Fin tør hvidvin fra grænseområdet til Østrig.
3. Zeni Chiaretto Classico, Verona - *******
Rosevin, der er lavet på amaronedruen, corvina.
Jeg har forladt min hang til smagen af rose, og jeg kan nu sjældent begejstres, men denne var i top. Som proseccoen var den hverken for tør eller for sød. Den havde en god fylde af en rose at være.
4. Colcetto d'Alba, Piemonte - ******
Brian kaldte den en charmetrold, men den kunne ikke helt charmere mig.
5. Ripasso Zeni, Valpolicella - ********
Som bekendt er ripasso vin fremstillet ved 2. gæring på kvaset fra druerne, der er brugt til amarone.
Altid godt.
6. Acanto Terre de Fiori, Meremma Toscana - *********
Her var der tale om en rigtig mandevin eller en super-toscaner for at bruge Brians udtryk.
Sjældent er jeg til tunge vine, men den her var mums.
7. Salvalai Amarone, Valpolicella - **********
Nu holder skalaen ikke næsten længere. Aldrig har jeg været på en 10'er, og slet ikke med en amarone. Den var oven i købet så god, at jeg kom til at bestille et par flasker. Det var der ikke noget at fortænke mig i, for det var en DOC (Denominazione di Origine Controllata), altså en vin, der er lavet det rigtige sted på den rigtige måde, hvilket må være det samme som HUF (helt uden fusk).
Corvina-druen, som anvendes til fremstilling af amarone-vin, plukkes i september/oktober. Druerne tørres enten hængende eller liggende på bastmåtter indtil februar, hvorefter de presses. Der skal druer fra tre vinstokke til for at give en flaske. Efter gæring og lagring er den yngste vin, der i dag kan købes fra 2009. Det vil sige fem år fra jord til bord.
Amarone er i øvrigt fremragende til den danske julemad med and og rødkål.
8. Duecorti Barolo Castelletto, Piemonte - **********
Også denne vin måtte jeg give topkarakter. For en gangs skyld var jeg enig med kenderne, som havde tildelt denne vin guldmedalje.
Barolo bliver lavet på nebbiolo. Druen, der har et gråt skær, som var den dækket af dug, har fået navnet nebbiolo, der betyder tåge.
9. Poggio Ai Chiari, Toscana - *******
Her fik vi serveret en af Italiens 10 bedste vine ifølge ??? Snak! Her var jeg slet ikke enig. Så den må de have for sig selv.
10. Sperone Moscato Spumante, Asti - ****
Denne mousserende vin var tynd og kedelig - og mousserende.
11. Salvalai Recioto, Valpolicella - **********
Her måtte jeg igen svinge mig op i de store karakterer. Wauw. Og der røg da også lige et par flasker i kurven.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar