tirsdag den 31. december 2013

2013


Christian Jungersen

4/9 2013 - Kvindelig Litteratursalon
Christian Jungersen fortalte om tilblivelsen af Du forsvinder, som nu planlægges til at blive filmatiseret. Kort berøring af Undtagelsen, som udkom for 8 år forinden.
Muligvis var det min sidste salonaften. Jeg savner kagerne ;-)


Henrik Jungersen
Det sædvanlige lækre kagebord

Vinsmagning

21. november 2013 - Hauzfrau
Denne lader jeg blot stå for at huske, hvornår jeg mødte Frau Hauzfrau.
Vinsmagningen, som blev afholdt af Nielsen & Vin, var kombineret med en modeopvisning.

Evil Sons of the Blues

29. november 2013 - Dexter
Det er bare en notits om, at jeg har været til endnu en koncert med bandet. Fremover har jeg vist ingen notater om de koncerter med ESB, jeg har været til.
Og hvad husker jeg her seks år efter? Ikke meget musik, men inden koncerten var der spisning med buffet, og vi var en masse venner og bekendte til stede. Der var ikke meget samvær, og efter koncerten var det bare goodbye og tak for i aften.

Blues Brothers

27. december 2013 - Posten
Det er i skrivende stund - i forbindelse med bunkeoprydning - næsten seks år siden, og jeg husker ikke meget fra denne koncert.
Det var en meget munter aften med besøg på flere værtshuse derefter.


tirsdag den 26. november 2013

Frida Kahlo - Jesper Just


Frida Kahlo (1907-1954) er en enestående kunstner og en passioneret power woman. Hun er indbegrebet af en stærk og selvstændig kvinde og en inspirerende rollemodel. Udstillingen giver indblik i Kahlos værk gennem en række af hendes mest ikoniske selvportrætter, tegninger, sider fra hendes dagbog samt smykker og kjoler fra hendes tid. Værkerne tager afsæt i hendes dramatiske liv, som rummer en frygtelig trafikulykke, utallige operationer, ulykkelig kærlighed til kunstneren Diego Rivera, affærer med kvinder såvel som mænd, aborter og barnløshed samt politisk aktivisme.
arken.dk


I begyndelsen af dette århundrede så jeg filmen, Frida, og jeg var meget betaget af hendes farverige liv og malerier. Og mens jeg skriver dette, kommer jeg så i tanker om, at jeg da også har læst en biografi! om denne fantastiske kvinde i samme periode. Så udstillingen på Arken om Frida Kahlo måtte jeg selvfølgelig se.
Det var en oplevelse at se Kahlos originale malerier, hvor intensitiviteten, der let går tabt ved gengivelser, kunne opleves, men alligevel skuffede udstillingen mig. Forholdet til Rivera optog Kahlo enormt, men at det skulle optage arrangørerne så meget, gjorde at udstillingen blev for smal. Kahlo var trods alt andet end ham.
Der er naturligvis meget, der spiller ind ved en udstillingsopbygning, såsom værkernes tilgængelighed og ikke mindst økonomi. Desværre gik jeg ikke derfra med en fornemmelse af wauw i maven, på trods af at udstillingen blev krydret med historiske facts, klæder fra datiden og den efterhånden uundværlige filmillustration.

Det, der bevægede mig mest på Arken, var en video Bliss and Heaven, 2004 af Jesper Just (1974-).

Der var så mange lag i den 8 minutter lange film: Ensomhed, nysgerrighed, tabuberøring, anormalitet, seksualitet, afsløring, bekymring, anerkendelse ....
En ung mand går igennem en gul og frodig kornmark - en dybblå himmel danner baggrund. Der krydsklippes til sitrende højspændingsledninger og en stor lastbil, der nærmer sig en ensomt beliggende transformerstation midt i kornmarken.
Lastbilchaufføren stiger ud iført hvid undertrøje og cowboybukser. Han ser sig om, åbner bagsmækken og forsvinder i lastbilens store rum. Den unge mand følger forsigtigt efter ind i det mørke rum. Lastrummet er ikke længere et tomt rum, men et overdådigt udført teater.
Lastbilchaufføren har iført sig en blond paryk og står alene på scenen i et spotlight og synger [en romantisk ballade Please Don't Keep Me Waiting oprindeligt udført af Olivia Newton-John]. Den smukke sal er helt tom. Den unge mand sætter sig for at lytte til sangen. Til sidst opdager sangeren sin tilhører og bliver tydeligt utilpas. Han synger dog med stor indlevelse sangen færdig og den unge mand klapper anerkendende.
arken.dk

fredag den 22. november 2013

Queen Machine

Mine lærermestre udi musikken glemte at introducere mig til Queen :-( Men jeg har taget revanche og gennem de sidste 20 år har der været nogle Queen-højdepunkter for mig.

1992 - Freddie i voks
Mit første bevidste møde med Queen og Freddie Mercury var i 1992 på Madame Tussauds i London, hvor jeg blev foreviget sammen med ham, som jeg end ikke rigtigt vidste, hvem var.
I 2000 var jeg på Midtfyns Festivallen. En sen aften - egentlig på vej hjem - kom jeg forbi et telt, hvorudfra der lød en skøn musik. Jeg stoppede op og fik mig placeret pænt i midten blandt publikum, og da vi på et tidspunkt havde hænderne over hovedet for at klappe, stod vi så tæt, at det dårligt kunne lade sig gøre at få armene ned igen. Det var Killer Queen, et odenseansk Queen-kopiband, der leverede stemningen. En af mine bedste koncerter. (En dag må jeg lave en liste over mine bedste og værste koncertoplevelser).
Da det blev 2007 sad jeg på en altan i Abruzzo (område øst for Rom). Det var 40 graders varme, og jeg var helt alene hjemme i gedelandsbyen om dagen. Men hver dag, når klokken nærmede sig 16 spillede "underboen" med sine enorme højttalere landsbyen op i 20-30 minutter. Det var Queen, der rungede mellem bjergene. Indbyggerne var irriterede på deres nabo, men jeg syntes, at det var utroligt fedt, for godt lød det.
En 4 års tid senere i 2011 var jeg til den ifølge anmeldelser ultimative Queen - We Are the Champions - The Concert i Arena Fyn. Skuffende oplevelse! En irriterende og dårlig erstatning for Freddie (Johnny Zatylny). Jeg husker ikke meget, når noget er dårligt. Jeg kan nærmest fortrænge tingene på den mest naturlige måde.

2013 - Kopi-Freddie i live
Queen's musik og tekster er drøm og håb og samtidig fræk og fanden-i-voldsk. A Kind of Magic. Og Queen Machine leverer varen. Det er ikke kun forsangeren, Bjarke Baisner Laursen, der bærer bandet med sin fantastiske stemme og helt rigtige attituder. Paolo Tomano Torquati (trommer), Jens Lunde (bassist), Henrik Østergaard (keyboard) og Peter Møller Jeppesen (guitar) er gennemarbejdet samspillende og meget nærværende. De alle gør sig utroligt godt på scenen.

Respekt for Queen og respekt for Queen Machine.

lørdag den 26. oktober 2013

Niels Skousen

Uh, jeg turde næsten ikke at overvære denne koncert. Jeg var nervøs på egne og Niels Skousens vegne. Skousen har haft en plads i mit hjerte siden Herfra hvor vi står (1971), og det har været underordnet, om det har været som musiker eller som skuespiller. I aften skulle han bare være god.

For at varme op til koncerten havde jeg forinden streamet Niels Skousens livealbum fra Store Vega i 2012 40 år i Dansk Rock og ganske enkelt - uanset fine anmeldelser - synes jeg, at det lød forfærdenligt, falsk og forfaldent.
Derudover havde jeg en koncert på Kansas City i 2011 i baghovedet. Efter koncerten, som var virkelig god, strejfede det mig, at der var en lettere forvirring at spore hos Skousen, så han ville snart kunne blive en "ny" Benny Andersen. To år er tid nok for alle over 50 til at kunne indøve færdigheder udi særligt at spille på alderdommen.
Jeg ville græde, hvis Skousen skuffede mig og ikke kunne leve op til mine forventninger denne aften.
Og jeg kom til at græde!
Tårerne piblede frem, men heldigvis fordi Skousen stadig kan gøre sig på en scene. Med sine kloge tekster, der af og til har et strejf af melankoli eller citron, gjorde Niels Skousen (og Jonas Struck og Rune Kjeldsen, som bakkede op med guitarer på fremragende vis) aftenen til en rigtig, dejlig, varm og god koncertoplevelse.
Jeg åndede ret hurtigt lettet op og kunne derfor lægge min nervøsitet bag mig, tage en slurk af min Emperial Stout, og så være i nuet igen.
Jeg blev rørt!

fredag den 25. oktober 2013

Jesper Christiansen

Jesper Christiansen, der er en af Danmarks mest berømte malere havde udstilling på Brandts fra 10. oktober 2013 til 2. februar 2014.

Jeg havde godt nok aldrig hørt om Jesper Christiansen, men indrømmet, malerkunsten var også gledet noget i baggrunden i mit liv.



Noget af det sidste nyere malerkunst, jeg havde set, var vel i 2010, da jeg var på roadtrip i Jylland og kom forbi Herning og blev draget af Heart, kunstmuseet i byen. Meget mærkeligt kunstmuseum og meget mærkeligt kunst, men dog kunst. Jeg så fx den meget omtalte lort på dåse af Piero Manzoni (1961), og så vidt jeg husker noget ikke særligt inspirerende japansk maleri. Der forelå dog en vis mulighed for generel negativitet fra min side, da min ferie blev til Jylland i stedet for Rom på grund af en askesky fra Island, der havde lammet flytrafikken i store dele af Europa.


Da jeg dagligt har min gang på Brandts Klædefabrik, blev jeg nødt til at se Christiansens udstilling. Da jeg havde set udstillingen en gang, blev jeg nødt til at se den tre gange til. Og jeg var lige fanget hver gang. Farverne var fantastiske, især det sorte og grønne imponerede mig: Sort var ikke kun sort, og det samme gjaldt grønt , der begge indeholdt en dybde, som ikke kan beskrives. Der var noget over teknikken såvel i kompositioner som i selve maleriet, der var betagende. Detaljerne, linjerne, det gale, variationerne, det pæne ... ja, hvad som helst. Jeg bliver helt blød om hjertet ved tanken, om den skønhed jeg så.


Desværre er jeg noget sent ude med min anbefaling, men skulle du støde på Jesper Christiansen, så undersøg ham. Der er garanteret et eller andet i hans værker fra de forskellige perioder, der kan give dig noget.


søndag den 6. oktober 2013

Bola Suriana

Mexico i Magtenbølle

Jeg har nogle bekendte ildsjæle i Magtenbølle, og de havde en søndag eftermiddag valgt at slå døren op i deres nyrenoverede længe i sulegården og arrangeret en koncert med Bola Suriana, der er et seks mands-orkester fra Mexico, der spiller folkemusik fra Latinamerika. 
Det var svært for mig at bedømme, om orkesteret var godt, men det var i hvert fald anderledes musik end det, jeg normalt hører. Sola Suriana må være et velrenommeret orkester. De har eksisteret i henved 20 år, og det kan man vel ikke, hvis det ikke er ordentligt det, der bliver leveret, medmindre de altid er på turne i Europa og bilder os europæere ind, at det er sådan, musik fra Sydamerika skal lyde - og vi så tror på det. For mig var det lidt kedeligt, men det sagde jeg ikke højt, for alle omkring mig - nogle af de 40-50, der var mødt op - var ret begejstrede. Jeg manglede lidt entusiasme og spas. Det var meget seriøst, nærmest andægtigt. De forsøgte godt nok med noget fællessang og klap, men det lykkedes ikke helt efter min mening.

Stemningen steg noget, da Rasmus Lyberth kom på scenen med et nummer i 2. halvleg, og det var da også et godt indslag. Men jeg synes ikke, at det var fair.

Og så kom der mange ekstranumre. Her var et par stykker, som var bekendte, og der blev fællessang i længen. Desværre lod det til, at det var det kendte, der skulle til for at hæve intensiteten, men det burde ikke være det altafgørende.
Det var nu en hyggelig eftermiddag med fin musik, søde mennesker, sandwich og øl og ikke mindst et rigtigt fint initiativ i Magtenbølle. 
Desuden takker jeg for de paradisæbler, jeg fik med hjem. Jeg har fået en vodka over at "koge" til en liflig drik.

Fotos: Jørgen Bjerring

fredag den 27. september 2013

Øltur, Vilnius, Litauen

For et par måneder siden var jeg så letsindig at booke mig på en øltur til Vilnius velvidende, at der måske ikke var så mange kvinder med. Jeg mente, at det nok skulle gå, men at der ingen var, kom alligevel bag på mig. Jeg var således ene kvinde blandt seks mænd, hvoraf den yngste var 23 og den ældste 50. Det var hårde odds, jeg var oppe mod, men jeg tror, at jeg klarede "det" nogenlunde - mændene gjorde i al fald.

Fredag

Vilkmerges
Vi lagde ud med afgang fra Odense Banegård kl. 04:30 fredag, og inden vi havde set det sidste af byens natbelysning, var hjemmesmurte sandwich og øl på bordet. Lige lovlig hård kost for mig, men der er den der snak om, at har man sagt a, må man også sige b, så jeg tog pænt imod.

På Panorama Hotel, Sodu G. i Vilnius gled der en hurtig smagsprøve på litauisk øl ned. Der var to typer at vælge imellem: lys og mørk. Det lød nemt. Øllen var god, så der var noget at se frem til.

En kort spadseretur mod centrum, og vi nåede restauranten (Zemaiciai på Vokieciu), hvor frokosten skulle indtages, for det var ved at være de tider. Lynhurtigt kom der appetizer, bestående af bl.a. røgede griseører, ost og lækkert brød, og drikkevarer på bordet. Drikkevarerne var naturligt øl, men skulle vi ikke også smage vodka? Jo selvfølgelig, et par stykker af dem, tak. Det passer fint til borsch.

Borsch
Kartoffelting

Griseting
Efter frokosten slentrede vi rundt i byen, indtil tørsten overmandede os, og vi måtte ind på et udskænkningssted. Det var heldigt valgt, for de havde øl ... og Starka (en vodka med krydderi, nærmest en bitter).

Tiden var nu så fremskreden, at vi måtte på hotellet for at få værelset, for straks derefter at sætte os ud i en taksi, der kunne transportere os til aftenens spisested. Der lærte vi, at prisen på turen på forhånd skal aftales, som så mange andre steder. Vi følte os dog ikke helt snydt, for en pæn tur koster mindre end startgebyret i Odense.

Prie Katedros, Gediminas Ave

Vi kom til en pæn restaurant med eget bryggeri. Bordet til os stod dækket med små smagsprøver på øl, hvoraf den ene var en honningøl. De små glas var nok mere til pynt end til gavn, for øllet kom bagefter ind i kander, uden at vi skulle vælge. Meeeen skulle vi ikke lige have en vodka? Det passer også ret fint til ... laksetatar.

Laksetar


Katedros Alus (tv.) - Stumbras vodka (th.)

Efter maden og rigelig indtagelse af drikkevarer gik vi et pænt stykke vej til Snekutis, Sv. Stepono, hvor vi mødtes med Alaus Brolija, der er svarende til Danske Ølentusiaster. Omkring ti fra ølbroderskabet ventede os i kælderen, som var, som en kælder kan være: Mørk, muggen og møghyggelig. Snakken gik, og der blev skålet og skrålet. En af de lokale havde medbragt et par flasker egen bryg, som der blev smagt på. Den ene var en IPA, og på trods af dens duft af sure sokker, smagte den faktisk fortrinligt af en IPA at være.

Hen ved midnatstide havde jeg fået nok af øl og vodka. Jeg ville have fuldt udbytte af dagen derpå, hvor vi skulle afsted med minibus kl. 07.30.

Lørdag

Med Birzai 200 km nordpå i sigte satte vi os i bussen, der var uden opvarmning. Det var p.... koldt, og tågen lå tykt over det flade landskab. Efterhånden som dagen skred frem, og solen gennembrød tågen, blev det heldigvis mere tåleligt. Vidmantas, der i øvrigt var fra det såkaldte broderskab, var vores chauffør og guide.

Da vi ankom til Birzai, blev vi i slotskælderen modtaget i stor folklorestil med sang og musik. Der var dækket op med rugbrød, meget tør ost og øl til os. Museumsguiden fortalte kort og illustrativt om øllets historie, og vi blev underholdt med blæseinstrumenter, som vi selv skulle forsøge os på, foruden vi skulle synge og danse. Alt i alt meget festligt og et rigtigt fint arrangement, men vi var nok ikke lige i humøret. Se evt. birzumuziejus.lt

Efter slotsbesøget var vi på bryggeriet, der er det ældste bryggeri i Litauen. 1686 er navnet på et produkt.



Vi var en smule skuffede over ikke at blive beværtet på bryggeriet. Det bødede lidt på sagen, at vi hver fik to flasker øl a 1 l med hjem. En Birzu alus 6 % og en Senovinis alus (Ancient beer) 7 %. Det bliver spændende og smage, om litauisk øl smager ligeså godt i DK, som det gør i hjemlandet. Skuffelsen lagde sig, da vi kom på besøg på det lille bryggeri, Joalda, i Joniskelis.


Da vi havde været rundt i bryggeriet diskede GammelSmølf - det var det navn, han fik af os - op med kommenost i tykke skiver og 8 l øl. De sidste to liter måtte vi pine i os, for det var den pris, han ville have, for at Bo måtte få et glas med hjem. Det gjorde ikke noget. Øllet var noget af det bedste, vi indtil nu havde smagt. Og det siger da ikke så lidt. Se evt. også en blog, som jeg stødte på: Larsblog

Nu var vi ved at være sultne.

Ude midt i ingenting var et cafeteria. Det var værd at vente længe på maden. Jeg fik fx en schnitzel med kartoffelmos, rødbeder og kål. Det lyder banalt, men det var veltillavet og lækkert anrettet. Herefter kørte vi kort til en bar i en hytte i en meget lille landsby (Krivaiciai). Her fik vi en kedelig øl, som jeg ikke drak op. Det gjorde til gengæld Vidmantas, da han så, at den bare stod tilbage.

Inden vi for alvor returnerede mod Vilnius, gjorde vi stop i Panevezys ved et charmerende værtshus, Piniavos Alutis, der lå over for et nøgletræ. Et nøgletræ er et træ behængt med nøgler, fordi når man hænger sin nøgle dér og ønsker, er der chance for, at ønsket går i opfyldelse - nå, det skal sikkert både være fuldmåne og en særlig vindretning, så jeg hoppede ikke på. Det gjorde jeg på de øl, vi fik på bordet. De var noget specielle, men helt i orden. Særlig den øl, der var brygget med rødkløver, var interessant, men den med de vilde hindbærkviste og blade var heller ikke at foragte.

Vi ramte motorvejen, og Vidmantas kunne trykke speederen. Men mens vi storfrøs og småblundede kunne vi nyde aftenskumringen og se det flade land med bølgende mosekonebryg. Det var smukt. Da vi ankom til Vilnius var det bælgmørkt, og vi blev ført ud af byen igen til en naturpark, hvor der var nyåbnet en restaurant, som imidlertid ikke havde fået gang i sit bryggeri. Det afholdt os ikke fra at få en øl, omend den var kedelig i forhold til det, vi var blevet vant til. Maden her var også småkedelig, i hvert fald de pommes, jeg fik til stroganoffen, og blomkålsuppen var lidt smagløs.



Det havde været en lang dag med mange indtryk.

Søndag


Ølbutikken
Inden vi skulle med flyet tilbage til Danmark, gik vi en tur i det gamle Vilnius, og naturligvis skulle vi præsenteres for en ølbutik.

Vi afsluttede Vilnius-visitten på en restaurant med tilhørende bryggeri, Busi Trecias, Totoriu G., og til min gullash fik jeg weekendens sidste øl ... troede jeg.

I toget hjem fra København til Odense synes Ulrik, at vi lige skulle smage den allersidste: En fra GammelSmølf. God, sød og med smag af hasselnødder. Dejlig afslutning på en rigtig fin weekend, hvor 25-30 forskellige øl har ramt mine smagsløg.




Turen var arrangeret af Ulrik Rønlev, VinMedKant

Fotos i øvrigt fra weekenden: Vilnius

Vilnius

Anledningen var øl, men Vilnius og Litauen er trods alt mere end det.

Her er et lille udpluk af indtrykkene fra en weekend ... uden yderligere kommentarer:




Katedralen, Det skæve tårn i Vilnius og Vilnius' grundlægger med sværdet i venstre hånd (for fred?)

The Tiger Lillies huserer åbenbart også i Litauen.
Jeg så dem for et års tid siden på Odense Teater.