torsdag den 19. september 2019

Den Store Gatsby


Et kærlighedsdrama om begær, bedrag, magt og moral af Francis Scott Fitzgerald - 1925

Foto: Emilia Therese
Nick Carraway: Benjamin Kitter
Jay Gatsby: Jon Lange
Daisy Buchanan: Lea Baastrup Rønne
Tom Buchanan: Nicolai Jandorf

Velkommen til de brølende 1920’ere. New York boomer af dollars, dekadence og store drømme.
Den forsigtige Nick flytter fra Midtvesten til Østkysten for at blive børsmægler og få en bid af New Yorks opsving. Her møder han den gådefulde gentleman, Jay Gatsby, der inviterer ham til glamourøse fester i sit pompøse palæ. Gatsbys eneste mål er at blive rig, så han kan genvinde sin tabte kærlighed, sydstatsskønheden Daisy, der er gift med den brutale skørtejæger Tom Buchanan. Med Nicks hjælp genopstår romancen mellem Daisy og Gatsby, men bedst som kærligheden synes at overvinde alt, bliver de ramt af en skæbnesvanger tragedie.
odenseteater.dk

Jeg kunne meget godt lide teaterstykke, selv om Jay Gatsbys psykiske trængsler ikke kom til tydeligt til udtryk.

søndag den 15. september 2019

Morudgaard

Morudgaard var rammen om en 60 års fødselsdag, som jeg var inviteret til. 
Jeg glædede mig, dels over at der var tænkt på mig, dels over at jeg skulle på Morudgaard. Jeg havde fuldstændigt glemt, at stedet eksisterede. Jeg havde været der i 90'erne, og så vidt jeg husker, var det en dejlig sommeraften, rent spontant og uden anledning sammen med min familie og mine samboer.

Jeg fik overbragt gaven. 
Fødselaren havde givet udtryk for, at vin var kærkommen, så hvad var mere oplagt end en kurv med flasker fra Spanien: Han var netop hjemvendt fra ferie derfra, og jeg havde godt styr på de spanske vine. Der var lige nok til, at hatten passede.

Her var det så, jeg havde tænkt på et billede af gaven, som jeg havde fået pakket fint ind i celofan og med en stråhat som kort. Det foto, jeg havde forestillet mig her, havde jeg åbenbart taget direkte til sms'en, så dem, jeg skulle give gaven sammen med, kunne se, hvad de var med til. Nu har jeg i mellemtiden skiftet telefon, så er der lige noget, der er røget.

Vi fik velkomstdrink og løs snak, inden vi gik til bords, hvor jeg havde fået den mest fantastiske plads: Ved siden af fruen og overfor fødselsdagsbarnet. Der til skal siges, at jeg faktisk ikke kendte nogle af de øvrige gæster, så det var yderst betænktsomt.
Kontakten til de andre gæster blev stille og roligt større, som tiden gik. Blandt andet maden og dens anretnings skyld kan få skylden. Det var buffet, og da der var så meget forskelligt - lækkert og veltilberedt - kom der hurtigt gang i snakken ved tagselvbordet, når der skulle hentes friske forsyninger. Hvilket krydderi er brugt her? Jeg elsker det her? Hvad mon det er? Har du smagt det her? Tror du det er ...? Det er da vist tredje gang! 

Italiensk Buffet
Friturestegte blæksprutter
Italiensk fiskeret
3 slags bruschetta m. diverse fyld
Lufttørret skinke med melon
Små ristede brød med specialiteter
Tomatssalat
Pizza Margherita
Oliven
Marinerede gulerødder
Soltørrede tomater
Min. 2 pastaretter efter årstiden
Årstidens friske råstegte grøntsager
Kalkuncuvette
Flødekartofler
Årstidens kartofler + stegte med rosmarin
Friskbagte brød

Til kaffen fik vi italienske kager. Uhhh, jeg kunne have spist.

Jeg skal simpelt hen huske Morudgaard. Det går ikke, at den kommer i Glemmebogen igen!




lørdag den 7. september 2019

Gnags

supp. Rasmus Nøhr

Når vi har job i Den Fynske Landsby, er vi så heldige, at vi får et begrænset antal fribilletter til koncerter stillet til rådighed af koncertarrangøren.
Til nogle koncerter er der større rift om billetterne end andre - jeg skal ikke komme ind på, hvilke koncerter der er tale om, så det bliver uden navns nævnelse her - men ved en koncert som denne med Gnags er interessen stor. Tildelingen af billetter sker så efter lodtrækning, og vi kan hver især maks. indstille os til to stk. billetter.
De af mine kollegaer, der ønsker en koncert, kommer som regel altid med. Vi har stiltiende frasagt os "udenbys" gæster og tager hinanden med som gæster, hvis uheldet i lodtrækningen skulle være ude. Det siger noget om kollegakærlighed!
Efterhånden er det blevet til, at vi inden koncerten bestiller pizza eller andet take away, så dem, der har haft arbejdstjansen den pågældende dag, ikke behøver at tage hjem. Det er rent hygge - og kollegaomsorg.


Godt nok er billetten billig, men den er ikke indbydende! 
Hvad har jeg billet til? Hvad skal jeg glæde mig til? 
Midt om Natten eller Tina Dickow? 
Nej-nej, det er reklamer, som i denne sammenhæng er mig uvedkommende. 
Ingen point fra min side!

Koncerten både med Rasmus Nøhr og Gnags var ok fin, og så er det sagt. Men der blev da både vippet med tæer og sunget med. Kroppen var denne aften lidt for gammel, så jeg holdt igen med de store armbevægelser og hoftevrikkeriet. Sidst på aftenen bed jeg tænderne sammen og fik de sidste Gnags-numre tæt på.
Uanset hvad så giver en plads tæt på scenen en ekstra dimension i form af mere nærvær og højere stemning.