tirsdag den 19. maj 2015

Ny nordisk øl

Ølentusiasterne

Gildeøl anno 1300-1400 - 5,9 %
Brygget på havre og fynsk røgmalt. Et samarbejde mellem Odense Bys Museer, Bryggeriet Flakhaven og Leif Typkær. En øl, der skulle smage, som den måske har smagt fra Danmarks ældste bryggeri, gravet frem på I. Vilhelm Werners Plads, Odense og dateret til 1300-tallet.

Smageskemaet, som øldommere bruger, var i brug:

Aroma
Sødlig, tydelig
9 point ud af 12

Udseende
Plumret, uklar, flot kulør
2 point ud af 3

Smag
En anelse tynd
12 ud af 20

Mundfylde
Tja
3 ud af 5

Overordnet betragtning
Jeg vil næppe fylde den i glasset igen
5 point ud af 10

Magtenbølle Honning & Mjød v/ Klaus Ankerstjerne Eriksen (magtenboelle.com) præsenterede de fire næste:

Vi skulle smage mjød!

I mjød sødes med honning i modsætning til øl, hvor der bruges malt.
Der er opskrifter på biavlerforeningens sider.
Mjøden har gæret i otte uger og helt ud til 16 %, og derefter tilsat vodka, hvori der har trukket fx slåen, derved opnås alkoholstyrken på 18 %. Lagring i tank i 1/2 år.
Mjød har ingen bobler, fordi den er pasteuriseret.

Mjød skal nødvendigvis ikke drikkes straks efter åbning. Den kan sagtens holde sig, og måske oven i købet blive endnu bedre.

Slåenmjød
Skøn blommesmag i retning af sherry.

Strandmalurtmjød
Smag henefter mørk vermouth eller amaro

Margots birkeøl - 5,9 %
Margots bosted = Magtenbølle

Buzz Beer - 8,2 %
God fyldig øl.

Humleland, Den vilde fætter - 6,7 %
Saison brygget med dansk gær, indsamlet fra en æbleplantage på Lilleø. Lys og frugtig tørstslukkende øl med krydrede noter fra gæren. Denne øl er brygget som en del af den danske vandregær 2015 - et projekt under Ny Nordisk Øl.
De krydrede noter fra gæren var for bananagtige, som noterne kan blive, når gæringen sker ved for høj temperatur.

Thisted, Faddersbøl - 5,8 %
Enebær, rønnebær og hyben fra klitroser er smagsgiverne i denne øl. Malurt er brugt til at justere bitterheden, da øllen er brygget uden humle. Øllen er opkaldt efter klitheden i Nationalpark Thy, hvor urterne også er samlet.
Jeg plejer at gå uden om Thisted, medmindre det er Limfjordsporter, der kommer på bordet. Faddersbøl kunne jeg sagten finde på at skænke i glasset en anden gang.

Viborg Bryghus, Hærvejslyng - 6 %
Lyngblomst, enebær og bygmalt.
Denne øl kan jeg så ikke huske, hvordan var, og siden jeg ikke kan det, var den nok ikke noget særligt for mig. Anden årsag kan jeg ikke komme på.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar