onsdag den 20. marts 2013

Vildanden

Instruktør: Thomas Bendixen
Medvirkende: Kristian Halken, Bodil Jørgensen, Neel Rønholt, Joen Bille, Morten Surballe m.fl.
Forfatter: Henrik Ibsen (1884)


Sandheden overfor livsløgnen

Foto: Per Morten Abrahamsen
På loftet hos familien Ekdal lever en skamskudt vildand blandt høns og kaniner. Vildanden, der bliver federe for hver dag, er familiens stolthed og elskes af alle, især af den 14-årige datter Hedvig. Hun drages af sin far Hjalmar og bedstefar Gamle Ekdal ind i den fantasiverden, de har etableret på loftet. Livets barske realiteter trænger sig imidlertid på, da Gregers Werle, søn af den skruppelløse grosserer Werle, efter 15 års fravær vender hjem.
I gensynet med barndomsvennen Hjalmar tager Gregers det på sig som sin livsopgave at fortælle ham sandheden. Det er på tide, at der bliver luftet ud i gemmerne, og at Hjalmar indser, at han lever på en løgn. For Hjalmar er sandheden ikke en forløsning, men en bombe under hans verdensbillede.
kglteater.dk

Klassiske teaterstykker er en noget for sig, og jeg elsker dem. Sidste år så jeg Holbergs Jeppe på bjerget, og året forinden var det Tennesee Williams' Kat på et varmt bliktag - dramaer i bedste skuffe. Og jeg må bemærke, at jeg længes tilbage til barndommens tv-teater, hvor vi fik kultur og ikke underholdning serveret i stuerne.
Vildanden er bestemt et drama, der er værd at beskæftige sig med på grund af al den symbolik, det indeholder. Forestillingen levede op til mine forventninger. Skuespillerne udfyldte karaktererne præcist, og den spartanske, noget dystre scenografi levede op til tidens tand og stykkets indhold.
Til tider blev jeg distraheret i min koncentration om ordene, fordi jeg begyndte at spekulere på, hvordan skuespillerne kunne holde balancen, når de bevægede sig op på "taget". Var der måske trin, som de kunne gå op af, og lister, de kunne sidde på. Det blev lidt teknisk. Det var heldigvis ikke min opgave at få den tilsigtede virkning frem ved at løse det problem. 

tirsdag den 19. marts 2013

Reihdars Vinklub


Denne søndag eftermiddag tilbragte jeg blandt 139 vine i Reihdars Vinklub. Jeg nåede kun at smage 52 af dem. Jeg kunne ganske enkelt ikke rumme mere, og det var kun ganske få af dem, jeg lod løbe i halsen.

Det var en sand vinsmagning:
Vinen bliver efter opskænkning farvevurderet, den bliver tumblet rundt i glasset, hvorefter næsen udfylder glassets åbning for at kunne få den fulde bouquet. Et indtag af væsken lader jeg skvulpe rundt mundhulen, samtidig med at jeg suger ilt ind gennem en smal åbning mellem læberne. Endelig kommer det svære: At spytte ud, uden at vinen løber ned ad hagen og i værste fald drypper på blusen.

Det var særdeles interessant at få lejlighed til at smage så meget forskelligt. Men favoritter er ikke sådan at vælte af pladsen.

Smagningen begyndte naturligvis med hvidvin, dernæst kom rosé og til slut de røde vine.

Jeg var nær ikke kommet videre fra Alsace-vinene. For det første elsker jeg det område, for det andet var det spændende rigtigt at kunne fornemme forskellen mellem de enkelte druer. Crementerne sprang jeg dog helt over. Så af de ni mulige, smagte jeg de syv, og på forhånd vidste jeg, at mine topscorer ville lande på Pinot Blanc og Gewürtztraminer.

Nyholmgaard Vin var repræsenteret. Da jeg gennem VinSmag havde stiftet bekendtskab med en del vine derfra, valgte jeg kun at smage på en hedvin (Passione) og tre frugtvine (to på kirsebær og en mousserende æblevin). Hvis jeg havde behov, ville de ryge i indkøbskurven. Selv den mousserende kunne drikkes med behag for mig.

Italienske hvidvine er jeg generelt ikke helt hooked på, men af de fem jeg smagte, var der en ganske god en - med friske noter af Golden Delicious æbler. Prisen var også god, men ikke til min pung.

Så kom jeg til Frankrig. Her måtte jeg prøve en crement lavet på 80 % chenin. No thanks. De to bourgogner var lige så triste, som jeg husker at hvide bourgognevine er, altså helt uden smagsforskelle. De fire hvide bordeauxer var fine og velafbalancerede - også sauternen med dens sødme.

Jeg smagte fire roséer. To italienske og to franske. Den ene franske fik bundpoint hos mig, og det var endda den, der var dobbelt så dyr som de øvrige. Det er altså ikke prisen, der smager hos mig.

Så blev det de røde vines tur. Jeg begyndte med de italienske, der er blandt mine favoritter. Udvalget her var fortrinsvis Amarone og Ripasso, som jeg oftest finder for smagfulde og kraftige. Jeg faldt straks for en ung og let Bardolino.

De franske vine var rigt repræsenteret, men jeg var ved at nå et mætningspunkt, og koncentrationen var også faldende. Det blev til enkelte smagsprøver fra Cahors, Langedoc og Provence samt en del fra Rhone og Bordeaux. Ved min smagning på vinene fra Rhone blev jeg klogere: De vine, som havde lagret på eg, "satte" sig på mine tænder. Jeg kunne godt være blevet hængende ved Bourgogne. De er i min smag. Der er desværre det ved disse vine, at de prismæssigt er dobbelt så dyre, som andre vine sådan i al almindelighed.

Reihdar, tak for en fin eftermiddag. Den var lærerig for mig, og jeg kommer gerne næste gang, du inviterer.

fredag den 8. marts 2013

Peter Sommer


Det var slet ikke meningen, at jeg skulle til koncert, men sønnen havde forsigtigt opfordret mig til ikke at være hjemme. Han skulle selvfølgelig ikke bestemme, hvor jeg skulle opholde mig, men da tiden nærmede sig, så tænkte jeg, at hva' fa'en, der var jo indtil flere muligheder for adspredelse udenfor stuens vægge, bl.a. Mike Andersen på Dexter, Rasmus Seebach i Arena Fyn og Peter Sommer på Posten. Andersen havde jeg set et par gange sidste år, og Seebach er ikke min smag, så det var faktisk et nemt nok valg.
Albummet Til rotterne, til kragerne, til hundene har jeg i min samling, og jeg har set Peter Sommer sammen med Simon Kvamm, da de var De eneste to, til en Grøn koncert for et par år siden. Det er således begrænset og tilfældigt og noget siden, jeg har lyttet til Sommer, men jeg kan godt lide de direkte (socialrealistiske) tekster, der maner til eftertanke, uden at der skal de store fortolkninger til. Og så kan jeg godt lide melodierne og musikken. Jeg er fuldstændig enig med Rune Moesgaard, når han i søndagens udgave af Fyens Stiftstidende skriver, at  mikset af den lakoniske lyrik og ætsende elektronika ramte plet hos mig.  
Jeg havde helt glemt numrene Valby Bakke og 8-6-6-0. Det var dejligt med et genhør og en genopfriskning i en ny og forbedret udgave.
Peter Sommer & Co. gav en lækker koncert, og vi (publikum) tog imod - vi gav tilbage, og de tog imod og gav samtidigt udtryk for, at de kunne lide at spille for os. Virkelig et positivt træk!

Peter Sommer - vocal og guitar
Søren Zahle - guitar og kor
Palle Hjorth - tangenter
Stefan Kvamm - synthesizer og kor