fredag den 27. juli 2012

Siri Hustvedt: Sommeren uden mænd (2011)

Siri Hustvedt (1955-) Minnesota
Da New Yorker-forfatteren Mia Fredericksen bliver forladt efter 30 års ægteskab, bryder hun sammen - Hun kommer på benene igen og tilbringer sommeren i sin hjemby i Minnesota, hvor hun reflekterer over kvindelighedens væsen.
Litteratursiden.dk

Denne bog var lige nøjagtig så kedelig, som titlen antyder.

Beskrivelsen af romanen var umiddelbart ganske tiltalende, men når fx flere meget lange sider er brugt til beskrivelse af forskellen mellem kvinders og mænds hjerner, sandsynligvis på videnskabeligt niveau, så taber jeg gnisten. Hvis et så specifikt emne havde min interesse, er det ikke en skønlitterær bog, jeg vil gå på opdagelse i.

På lignende vis var der referencer til forfattere, som jeg aldrig har hørt om. Jeg går ud fra, at henvisningerne var til amerikanske forfattere, men min nysgerrighed blev ikke vagt på nogen måde til videre undersøgelse.

Det er helt fint, at en roman kan bidrage til viden, men for mig er der grænser, og de var altså nået her. Muligvis var det det amerikanske islæt, der fik mig til at stejle over denne bog fra de første sider.
Jeg er kvinde. Jeg er uovervindelig. Jeg er dødtræt.
Jeg blev i hvert fald dødtræt af at læse den bog.

torsdag den 26. juli 2012

Torsdagskoncert i Kongens Have

Efter en lang arbejdsdag var jeg lige hjemme og vende, inden jeg atter satte kursen mod city, hvor jeg skulle møde min kære veninde på Restaurant Simonchini.
Stille og roligt nød vi en menu, som bestod af bruschetta, perlehøne og panna cotta, hertil en liflig kølig italiensk hvidvin, mens vi opdaterede hinanden med det sidste nye.

Pludselig fik vi travlt, da tiden viste mange, og vi SKULLE se Mike Andersen Band, som skulle spille til Torsdagskoncert i Kongens Have. Da vi arriverede, var bandet på, men vi fik os en plads fremme ved scenen, og så kunne vi ellers bare nyde at se og høre Mike Andersen ... og band. De er altså gode, og sikke en energi hr. Andersen udviser.

Det var ikke uden stolthed, at Mike Andersen fortalte, om den blege knægt fra Rødekro, der havde været opvarmning til B.B. King. Det er stort, og jeg kan da kun give ham skulderklap: Han har forstået at udnytte sit potentiale og øvet sig på sin guitar. Hvad skal man ellers lave i Rødekro?

Aftenen var lun og lækker. Det betød, at haven var fyldt pænt op af folk fra by og land. Så inden Danseorkesteret gik på scenen, luntede vi lidt rundt og hilste til højre og venstre på mange gode mennesker.

Danseorkesteret har lavet et par stykker mere end et par gode numre. Resten er gabende kedelige (det er ikke kun min mening, viser det sig efter en hurtig rundspørge), og det gør helt ondt i tæerne bagefter, når du lytter intenst til nogle af teksterne. Men nu skal aftenen ikke slutte negativt: De gode er gode, og dem holder vi nok allesammen rigtig meget af.

torsdag den 12. juli 2012

The Animals & Friends

Så gik jeg til Torsdagskoncert i Kongens Have, Odense. Hvad var det, der drog mig? Vejret var det i hvert fald ikke - overskyet og lidt køligt. Det var ganske givet "The House of The Rising Sun", som jeg mindes fra slut-60'erne, da jeg selv (pr)øvede mig udi guitarens kunst, og umiddelbart er det eneste nummer med The Animals, som jeg kender.

Undskyld billedkvaliteten - jeg er helt uvant med mobilen

Som den indledende manøvre defilerede jeg lidt rundt i haven for at se, om der skulle være nogle bekendte. Jeg mødte indtil flere. Var grunden mon, at det var et udenlandsk "navn", der skulle på scenen, og at det var årgangsbetinget? Efter at have nydt en enkelt øl med dejlige mennesker, fortrak jeg længere op mod scenen. Det her skulle mærkes - bare fordi jeg kunne huske, at nogle venner tog til Århus for et par år siden for at opleve bandet. Var det det virkeligt værd?

Uden at have notesblokken fremme var indledningsnummeret "Baby Let Me Take You Home". Et par numre efter kom til min store overraskelse "Don't Let Me Be Misunderstood", som jeg kender jeg med ... The Moody Blues eller ? Herefter var det for mig kun party og blues, men jeg ville blive til den bitre ende, for helt givet måtte ekstranummeret være det, jeg var kommet for - og det var det, og det var godt!

Men jeg ærgrer mig ikke over, at jeg ikke tog med til Århus.

mandag den 9. juli 2012

Helle Helle: Dette burde skrives i nutid

Helle Helle (1965-)

Jeg gik en tur hver eftermiddag. Jeg gik længere og længere ud ad landevejen, før jeg vendte rundt og gik tilbage. Jeg mødte tit Per Finland, han vidste heller ikke, hvad han skulle. ... Jeg begyndte at tage med ham hjem. Han havde en vandseng, det duvede og skvulpede. Forældrene gik og fløjtede nede i baghaven. De havde ikke rigtig styr på ukrudtet, de var begge to dansklærere.
Bogens omslag
Præcis den forvirring, der er beskrevet på bogens omslag, og som er et udpluk fra bogen, bærer hele romanen præg af. Dorte - fortæller - ved ikke rigtig, hvad hun vil og skal. Hun kan ikke sove om natten. Hvorfor? Det får vi ikke svar på. Hun har et anstengt forhold til sine forældre. Hvorfor? Det får vi ikke svar på. Hun er tilmeldt et studie, men følger ikke undervisningen. Hvorfor? I det hele taget er der mange åbne spørgsmål i bogen. Hun kender sikkert selv svarene, men som tilskuer, forbliver vi uden dén indsigt, ganske som i den virkelige verden med tilfældige mennesker, som vi møder.

Flot, let og luftigt skrevet af Helle Helle. Den skulle du tage læse.

lørdag den 7. juli 2012

A Dangerous Method

Instruktør: David Cronenberg
Forfatter: John Kerr
Medvirkende: Michael Fassbender, Keira Knightley, Viggo Mortensen

David Cronenbergs 'A Dangerous Method' er et biografisk drama om tre af psykologihistoriens nøglepersoner.
Viggo Mortensen ('Ringenes Herre'-filmene) spiller Sigmund Freud, der anses for psykoanalysens fader, og Michael Fassbender ('Shame') er den yngre Carl Jung, som grundlagde den analytiske psykologi.
Sabina Spielrein (Keira Knightley) bliver indlagt på et hospital i Zürich med en svær psykisk lidelse. Jung får hende som patient, og hun bliver forsøgsperson for nye, psykologiske behandlingsmetoder.
Det viser sig, at metoderne virker over al forventning og, fast besluttet på ikke længere at lade sig hæmme af sine egne drifter, optager Sabina selv en karriere som en af verdens første kvindelige psykoanalytikere.
Efterhånden får Spielrein og Jung et mere og mere intimt forhold, og kærlighedsaffæren skal få afgørende betydning for relationerne mellem Jung og Freud.
'A Dangerous Method' er en beretning om ambitioner, intellektuelt ansvar, mørke minder, bedrag, seksuel underkastelse og begær.
Kino.dk


Denne film kunne jeg godt tænke mig at se en gang til. Ikke på grund af de fremragende skuespilpræstationer, men for at få helt fat i de kloge ord og se mere sammenlignende på Freud og Jung. Det er ulempen ved film i modsætning til bøger, hvor jeg kan bladre tilbage, hvis der er noget, som jeg føler, jeg bliver nødt til at have to gange. Nu er det så jeg bliver nødt til at skynde mig at skrive, at jeg overordnet fik fint udbytte at filmen.

Da jeg for nogle måneder siden så En kongelig affære, syntes jeg, at man nemt kunne se den film uden at være historisk eller kongeligt interesseret. A Dangerous Method kræver en vis interesse for psykologi ... og ikke kun interessen for spændende trekantsdramaer.

tirsdag den 3. juli 2012

Byrden

Den årlige firmaudflugt stod for døren. Anne glædede sig som altid. Der var altid en god stemning blandt kollegaerne og især denne dag, hvor der ikke var nogle forpligtelser, og man bare kunne pjatte og opføre sig fjollet. Og så var der selvfølgelig Poul. Hun var spændt på, om han skulle deltage i år, for sidste år havde han glimret med sit fravær. Poul og Anne havde i hverdagen intet med hinanden at gøre, for han var i en afdeling, der havde til huse i den anden ende af byen, men for flere år siden på den traditionelle udflugt, var de kommet til at sidde ved siden af hinanden i bussen og havde straks fået stor sympati for hinanden. De hang altid sammen den dag, uden at der kom mere ud af det.

Anne vidste ikke meget om Poul. Hun havde ved første møde lagt mærke til, at han bar en ring på højre hånd, og det var nok til, at hun ikke ville blive for privat, så hun anede ikke, hvor gammel han var, hvor han boede, om han havde børn, eller om han faktisk var gift. I det hele taget var alt det grundlæggende, som man plejer at få styr på, når man indleder nye bekendtskaber, forbigået i tavshed. Til gengæld snakkede de sammen, som var de gamle venner, om alt muligt mellem himmel og jord, blot berørte emnerne dem aldrig direkte personligt. De havde samme humor og kunne sammen se det morsomme i de særeste ting. De var tydeligvis tiltrukket af hinanden, men den fysiske distance blev opretholdt. Om det så var på grund af deres egentlige generthed, eller om det var respekten for Pouls ægteskab står hen i det uvisse.

”Den farlige single-kvinde” var en betegnelse Anne tit havde fået hæftet på sig, og skulle hun være helt ærlig, måtte hun indrømme, at hun var et godt emne at blive jaloux på. Mænd kunne lide at tale med hende, hun var sjov at grine sammen med, og danse kunne hun også. Anne havde imidlertid helt ren samvittighed overfor andre kvinder og syntes, at det var helt vanvittigt med betegnelsen, for hvis der var en, der aldrig ville bryde ind i et ægteskab eller i et forhold, var det hende. Hun var absolut ikke konform, men Anne havde selv erfaret, hvad det ville sige både at svigte og blive svigtet, og hun ville aldrig - igen - sætte andre i smertelige situationer.

Poul gik også og havde forventninger til firmaudflugten. Han havde ikke været med sidste år, fordi hans kone havde inviteret gæster lige netop den dag uden at have konfereret med ham.  Han havde på den ene side været ærgerlig over at gå glip af udflugten og samværet med Anne, men på den anden side var det en smule ligegyldigt, for hvad skulle han med Anne udover at sætte pris på hendes selskab. Han var ikke helt sikker på, om Anne var sammen med en mand, og desuden havde han det jo fint nok, som han havde det, elskede sin kone på godt og ondt, som man kun kan gøre det i et forhold, der havde varet mere end 20 år.

Alligevel begyndte en underlig følelse at murre i Poul, efterhånden som udflugten nærmede sig. Han tænkte mere og mere på Anne, og han følte en form for uro, da han fik den strejftanke, at hun måske ikke længere var i firmaet. Poul blev nærmest forskrækket, da det gik op for ham, at han tænkte på en fremmed kvinde. Rent faktisk længtes han pludselig efter Annes spørgende øjne og hendes kærlige smil. En sådan længsel havde han aldrig haft før – ikke så intenst i hvert fald. Poul var endda i festlige sammenhænge godmodigt blevet drillet af sin bedste ven og kollega, Kasper, med, at han var ved at blive lidt for gammel og lidt for kedelig, og de havde spøgt med, at der slet ikke var nogen ting, der kunne rykke i ham.

Kasper var gift med Kirsten, og de levede som Poul i et såkaldt normalt, men lidt trist ægteskab. Kasper og Kirsten havde ingenting tilfælles længere, de dyrkede hver især deres egne interesser, talte til dagligt kun til hinanden om planlægning og banaliteter og var en overgang blevet sammen på grund af børnene, hvorimod det nu var tryghed og bekvemmelighed, der var limen. 
Igennem et par år havde Kasper haft et hemmeligt forhold til en anden kvinde. Da Kasper efter at have kendt kvinden i flere måneder langt om længe åbnede op og fortalte Poul om affæren, blev Poul forarget ind til benet. Uærlighed var det værste, han vidste. Og uærlighed var det, det drejede sig om. Han forsøgte i sin naivitet at overbevise Kasper om, at han skulle lægge kortene på bordet og eventuelt flytte for sig selv. Kasper derimod indviede Poul i, hvilken energi det gav ham at kunne slappe af hos en kvinde, der ikke stillede krav og spørgsmål, og modsat kunne han give hende det samme ved at vise hende, hvor meget han værdsatte hende. Som tiden gik, blev Poul mere overbevist om, at sidespringet nok ikke var en så dårlig løsning … for Kasper og hans forhold til Kirsten. Poul holdt dog fast ved sin betingelse overfor Kasper, at ingen måtte vide til Kaspers ”udenomsbekendtskab”. Det skulle ikke være sådan, at alle undtagen Kirsten kendte til det, for det ville være uværdigt for alle parter.
Endeligt oprandt dagen for firmaudflugten, og på trods af truende skyer var humøret i top. Kasper havde som sædvanligt inviteret Kirsten med, mens Poul var af den opfattelse, at det burde være en udflugt alene for kollegaer. De sad allerede i bussen, da Anne skulle samles op på hendes arbejdssted. Poul sad for sig selv på et tomandssæde og spejdede fortvivlet efter Anne. Som den sidste kom Anne ind, spottede Poul, satte sig ved siden af ham og sagde, ”Hvor er det dejligt at se dig igen”.  Ganske naturligt og som om intet var hændt i de to år, der var gået, siden de havde set hinanden sidst.
Da bussen ankom til endestationen, havde alle fået deres andel af den flydende servering, der var i bussen, og stemningen var ret løftet. Sidste del af turen før det endelige mål for udflugten skulle herefter foregå til fods. For at turen ad den lange stenede grusvej, skulle være så munter og fremkommelig som muligt, havde arrangørerne planlagt en lille fysisk aktivitet i form af en kæde-tag-fat-leg, hvor en udvalgt person skulle bryde en kæde på fire personer og lade sig transportere et stykke af vejen i en kongestol. En af kæderne bestod næsten som en selvfølge af Kasper, Kirsten, Anne og Poul, der gik med hinanden i hånden på en lang række. Den udvalgte fik ret hurtigt brudt kæden mellem Kirsten og Anne, hvorefter de så gik to og to.
Solen brød igennem skyerne, og Anne og Poul gik begge og nød at have den anden i hånden, men nydelsen var for dem kun alt for kort. Den udvalgte kom hen imod de to vennepar, som slentrende gik og sludrede om løst og fast. Den udvalgte lod, som om han ville splitte Kirsten og Kasper ad, men da de holdt så godt fast i hinanden, vendte han sig mod Anne og Poul, som gav slip, om end det var noget modstræbende. Anne og Poul måtte bære Byrden, som den udvalgte havde fået af tilnavn.
Da alle var nået til bestemmelsesstedet for enden af grusvejen, smed de sig udmattede i det høje bløde græs efter den lange gåtur.  Der var et vældigt samtaleniveau, og alle var enige om, at legen til ”enden” havde været underholdende og til dels udfordrende.
Ved mørkets komme brød selskabet op. Firmaudflugten havde som vanligt været en succes – ikke mindst for Anne og Poul, som var kommet tættere på hinanden, efter de havde givet slip og båret Byrden.