onsdag den 29. februar 2012

Julie Hastrup: En torn i øjet (2010)

(1968-)


En torn i øjet er Julie Hastrups første bog med Rebekka Holm som hovedperson. ...
En lun sensommernat cykler den unge, kønne Anna Gudbergsen hjem langs Ringkøbing Fjord efter en aften i byen. Men Anna når aldrig frem. Næste morgen bliver hun fundet brutalt myrdet i den nærliggende skov. ...
Bogens omslag

Denne krimi er ikke en, som jeg vil vende tilbage til, og jeg vil heller ikke søge at læse de efterfølgende bøger med Rebekka Holm.

Holm er bare for perfekt, for klog, for smuk, for ung og i det hele taget alt for rigtig, så det hele bliver for fantastisk. Hvad, der er mere fantastisk, er, at jeg skulle læse 300 sider, før det sidste punktum, og igennem disse sider, siden side 59, vidste jeg, hvem morderen var. Motivet var lidt uklart, men jeg var på sporet.

Jeg anbefaler gerne bogen i de tilfælde, hvor nogen har brug for lidt let lekture, for den er velskrevet og har mange vinkler.


søndag den 26. februar 2012

n*grandjean


Der er ikke mange, der kan indfange de hemmelige øjeblikke og fastholde sine lyttere som den danske sanger og sangskriver n*grandjean. Han fremfører sine små melankolske perler med en sjælden eftertænksom oprigtighed, og han er et af de bedste bud på en moderne fortolker af songwriter-traditionen med et strej af kølig nordisk soul. Bag aliasset findes en ung mand med det borgerlige navn Nikolaj Grandjean. ...dexter.dk

Jeg lyttede til n*grandjeans album fra 2008 Carrying Stars kort forinden, han skulle være support for Agnes Obel i Den Fynske Landsby sidste år, og jeg glædede mig til at skulle høre ham live. Han gjorde da et så godt indtryk på mig, at jeg bestemte mig for at skulle til den annoncerede koncert på Dexter.

Vi var ikke mange publikummer hin søndag aften, men nok til at der blev skabt en behagelig intim atmosfære. Rammerne passede godt til n*grandjeans ydmyge fremtoning, og koret underbyggede musik og ord med skønne toner på værdig vis.

Live er n*grandjean:
Nikolaj Grandjean (vokal/guitar)
Christian Winther (bas/kor)
Mikkel Lomborg (keyboard/tingeltangel/kor)
Christian Glass (percussion/kor)

lørdag den 25. februar 2012

Nikolaj Nørlund - support: Rum 37



Nikolaj Nørlund - en af mine absolut favoritter. Han har gennem tiden (siden 1996) leveret meget godt til mig i form af albums og koncerter. Jeg elsker hans tekster og musik, der på en og samme tid kan være intense og følsomme, vilde og fanden-i-voldske. De koncerter, jeg har oplevet, har altid været veloplagte, gennemtænkte og afslappede med en rigtig god stemning.

I januar udkom Alt Sammen, Lige Nu i samarbejde med Christian Hjem fra Figurines.

Live har Nørlund (vokal, guitar) et hold af musikere med sig bestående af Christian Hjelm på vokal og el-guitar, Jeppe Brix (Howl Baby Howl, Chimes & Bells m.m.) på guitar, Anders "AC" Christensen (Savage Rose, The Raveonettes m.m.) på bas samt Rasmus Valldorf (The Asteriods Galaxy Tour, 4 Guys From The Future m.m.) på trommer.

Som support spillede Rum 37. Det gik pænt ind hos mig, og for en gangs skyld nød jeg opvarmningsbandet. Det var, som om de fik lov til at komme til deres ret med en ordentlig lyd.

fredag den 24. februar 2012

Mike Andersen Band

       Heidi Lauritsen har fotograferet


Nu er jeg faktisk ikke til blues og slet ikke til soul, men Mike Andersen? Jo. Det er ikke så ringe endda. Grunden, til at jeg falder for Andersen, er nok, at han spiller "moderne soul og blues med dybe rødder", som Dexter skrev i foromtalen.

I 2006 optrådte Mike Andersen Band som support for B.B. King og The Fabulous Thunderbirds - og det må jeg tage hatten af for. Det er da stort.

torsdag den 23. februar 2012

Kira Skov

Mange har indspillet Billie Holidays sange, men hvad der er exceptionelt, når Kira Skov vælger at optræde med dem, er, at vi, der i forvejen kender Kira og hendes intense nærvær på en scene, også ved, at hendes vokal altid er gennemsyret af absolut nødvendighed. Hun undlader ethvert forkølet forsøg på at lyde som Billie - tværtimod har Kira valgt disse sange, fordi de gennem hele hendes voksne liv, er blevet en integreret del af hendes personlighed.
Postenlive.dk

Det var en tilbagelænet og smuk koncert uden de store armsving, men vi kunne kun lade os forføre og nyde fortolkningerne.

Og så var der lige linjen, som nogle af os sukkede over: ‎My hips are inviting you - my mouth is full of wine ....

Med respekt for Holiday var det bedste nummer et af Kiras egne.

torsdag den 16. februar 2012

Winefight - Toscana/Piemonte


Wikipedia

VinSmag - vinsmagning nr. 45
v/ Viniropa, Odense (Lars Munch-Andersen)
www.viniropa.dk

Puha, det var godt nok en god vinsmagning.
Italienske vine og jeg går sjældent forkert af hinanden.

Det gode ved visse vinsmagninger er, at jeg får lejlighed til at smage vine, som jeg normalt ikke kommer i nærheden af, fordi jeg synes, vinene er for dyre til mit behov.

Vurderingen med stjernerne skal egentlig gives som kvalitet i forhold til pris, men det glemmer jeg som regel og giver kun karakter ud fra den smagsmæssige oplevelse.

Vigna Erta, Barbera d’Alba, Sinaglio *********
(100% Barbera), 2006, Piemonte

Ferruggini, Bolgheri Rosso, Chiappini ********
(90% Sangiovese, 10% Cab. Sauvignon), 2008, Toscana

Giachet, Nebbiolo d’Alba, Sinaglio ******
(100% Nebbiolo), 2007, Piemonte

Vino Nobile, Talosa *********
(90% Sangiovese, 10% Merlot), 2007, Toscana

Sinaij, Langhe Rosso, Sinaglio *********
(40% Barbera, 40% Freisa, 20% Nebbiolo), 2006, Piemonte

Brunello di Montalcino, Le Gode *********
(100% Sangiovese), 2005, Toscana

fredag den 10. februar 2012

Hans Lyngby Jepsen: Et bedre forår (1974)

(1920-2001)

En kvinde, for hvem borgerligheden og den økonomiske tryghed er det eneste væsentlige efter en opvækst i fattigdom, forstår efter et langt liv ikke sin egen frustration, og at børnene svigtede hende.
En klummeskriver i min daglige avis skrev om forår allerede i januar. Det var for mig lige lovligt tidligt, men som så mange andre gange sætter han noget igang, så da Et bedre forår stod støvet i reolen, faldt det mig ind, at det var nu, jeg skulle læse den.

Foruden at Et bedre forår er en fortælling om Cicca, er det også en fortælling om liv og levned fra starten af 1900-tallet op til ca. 1970 med særlig vægt på blot at overleve, og hvor svært det er at kæmpe og tro på noget, for eksempel om trængslerne ved at tro på socialismen i et samfund, hvor storbønder har magt.

Det er ikke en roman, som er opløftende på humøret, snarere tværtimod, men den er alligevel værd at læse for historiens skyld.

søndag den 5. februar 2012

Testamentet - enden på en ny begyndelse

Instruktør: Christian Sønderby Jepsen


Henrik har store problemer. Hans kæreste er skredet, hans stof- og alkoholmisbrug er helt ude af kontrol, og han er i dyb gæld. Da alt er allermest dystert, og hans problemer synes næsten uovervindelige, bliver en dør til et nyt liv åbnet. Henriks velhavende bedstefar dør og efterlader ham en formue. Men løftet om penge gør, at en sand krig bryder ud i Henrik's familie og mange års svigt og forræderi bliver afsløret... 
Facebook

Det naturlige tema i filmen - kampen om morfars arv - bliver overskygget af en smuk beretning om afklaring og nyt håb for Henriks fremtid. Meget symbolsk gør han for eksempel op med sin fortid med en afbrænding af et kors, hvorpå han har sømmet familiebilleder og sit afklippede hår fast.

Midt i filmen må jeg knibe mig selv i armen og få mig ind på sporet igen. Det er INGEN spillefilm! Det er dokumentar.

Christian Sønderby Jepsen har haft fin forståelse for indleven i familiens liv, men i modsætning til andre dokumentarfilm er der ingen medlidenhed at spore, og personerne bliver skildret, som de tilsyneladende er, uden at de bliver udstillet specielt negativt eller positivt.

En medrivende dokumentar, der indimellem grænser til det morsomme, og som absolut kan tåle et gensyn.

onsdag den 1. februar 2012

Love And Money

Iscenesættelse: Jacob Schjødt
Scenografi: Carsten Burke Kristensen

Medvirkende: David Martin Bo Lindsten, Jess Lila Nobel Mehabil, Far/Duncan Mads Nørby, Mor Githa Lehrmann, Val Natalí Vallespir Sand, Paul Anders C. Zoffmann, Debbie Louise Rønhof Davidsen

Forfatter: Dennis Kelly (1970). Engelsk dramatiker med base i London.

Alt handler om kærlighed og penge. Det gjorde det også for det unge par David og Jess, som engang elskede hinanden så uendeligt højt. Men Jess er shopaholic, og en voksende gældsbyrde tynger kærligheden. Hun forsøger at begå selvmord. David finder hende halvdød. Forblændet af tanken om, at hvis hun er død, kan han få råd til en ny bil, afslutter han hendes liv. 
LOVE AND MONEY er som et knust spejl, der er limet sammen igen. Fra historiens slutning hvirvles vi baglæns gennem forbrugersamfundets skyggesider. I en mosaik af små scener lægges brikkerne til David og Jess’ deroute: David tigger en gammel skolekammerat om et bedre betalt job. På kirkegården føler Jess’ sørgende forældre sig provokeret af den prangende nabograv og vandaliserer den totalt. På en bar prøver en ældre mand at gøre forretninger med en ganske ung pige ...
LOVE AND MONEY stiller skarpt på kærlighed og kolde kontanter.
Odense Teater

Teater!?! Jeg elsker teater, når det er lidt mærkeligt, men det her stykke var alligevel et nummer for sært. Omtalen var ellers meget tiltalende, men nej ... jeg kunne ikke finde den røde tråd. Da jeg gik ud ad døren, havde jeg glemt alt, hvad jeg havde set og hørt. Og dog. Scenografien og musikken var stadig til stede i mig.