Dag 1 / fredag den 19. juni 2015
Kl. 14.40 afgår flyet fra Icelandair fra Billund. flyet lander efter ca. tre timers flyvning i Keflavik, Island kl. 15.30 (lokal tid),
hvor bussen
med chaufføren Niels
og rejselederen
Ása venter. Der kan handles toldfrit og veksles/hæves penge i lufthavnen. Så starter eventyret for alvor, og turen går først gennem udstrakte lavafelter
med stor udsigt mod nord,
ud over bugten Faxaflói.
Vi passerer hovedstaden Reykjaviks forstæder
og Haldor Laxness's gård, Gljúfrasteinn, som i dag er museum
Første stop er ved Tingvallasletten, hvor parlamentet Altinget blev indstiftet i år 930 og derefter afholdt hver sommer i mange hundrede år.
Geologisk er det også et højdepunkt, for her ses bedre end andre tilgængelige steder store forkastninger, dvs. store revner og sprækker i landskabet. Det opstår i takt med dynamikken i kontinentalpladernes drift bort fra hinanden.
Efter grundig introduktion til dette interessante sted, kører vi det sidste korte stykke til skolebyen Laugarvatn, hvor vi skal bo den første nat - og også spise aftenens middag.
Efter aftensmaden gik vi en tur til den nærliggende sø, og der indså jeg, at billeder ikke fortæller alt! Der var en svovlstank, der manifesterede sig i mit svælg lige til afgang næste morgen.
Lort og rådden æg er den bedste beskrivelse; fy for S.....
Dag 2 / lørdag
Vi står tidligt op, for dagens køretur er forholdsvis lang. Vi får madpakker med, for i dag er det ikke muligt at købe frokost. Første stop er ved den kogende springkilde eller gejser Strokkur. Den springer med få minutters mellemrum, så der er tid til at opleve flere.
Derefter videre til vandfaldet Gullfoss, sikker det mest berømte vandfald i Island.
1. udfordring: Jeg skulle ud på klipper så tæt på vandfaldet som muligt. Jeg var iført regntøj, der besværliggjorde kravle/klatrebevægelsen. Udvendigt undgik jeg at blive klam af vandstøv fra vandfaldet, der i øvrigt lavede en øredøvende larm, til gengæld var jeg våd af angst og anstrengelse i det solrige vejr indvendig.
Vi skulle have fortsat mod nord ad fjeldvejen midt igennem landet, men da den stadig var vinterlukket måtte vi køre østpå og ud til kysten for at komme til Akureyri.
Til sidst er vi fremme ved Nordlandets hovedstad Akureyri, hvor vi skal bo de kommende tre nætter. Middagen nydes på hotellet den første aften og består af en righoldig buffet.
Dag 3 / søndag
Vi starter dagen med at køre mod byen Húsavik, der ligger helt oppe ved kysten. Herfra udgår hvalsafariture, som vi nu skal på. Vi sejler en tur på ca. 3 timer, og chancerne for at se hvaler er meget gode; de bedste i Island.
Vågehvaler er der gode chancer for, blandt de mellemstore. Delfiner ser man næsten på hver eneste tur.
Der ses også mange fugle på turen.
Synet af delfiner og hvaler var nok det kedeligste, jeg oplevede på turen. Udsigten mod land, hvor solen langsom brød skyerne over bjergene, var turen værd. Det var vildt smukt!
Jeg indtog frokost på havnen i form af fish & chips, hvorefter jeg aflagde besøg i kirken. På vej tilbage til Akureyri ser vi vandfaldet, Godafoss.
Dagens tur er ikke lang, hverken i km eller tid, så fra omkring midt på eftermiddagen er resten af dagen på egen hånd. Gå en tur i byens usædvanligt frodige botaniske have og på havnen og se det næsten nye kulturhus hof, tegnet af det danske firma Arkitema.
Vi mødes om aftenen igen til middag på et sted i byen.
Bautinn, hvor vi fik hvalbøf. Det var sjovt nok at smage, men ikke noget wauw - sandsynligvis fordi portionen var alt for voldsom.
2. udfording fik jeg så efter middagen. Kl. 21.30 tog nogle af os ud til et hestested for at ride. Jeg har prøvet at ride to gange før: Én gang i LEGOLAND og én gang på et kursus, hvor jeg skulle afprøve grænser. Det er udenfor mit kontrolområde, og jeg synes ikke, at det er morsomt! Island er imidlertid berømt for sine heste, og et besøg dér uden at ride, ville ikke være et rigtigt besøg, så selvfølgelig: Op på hesten! Og hvordan gik det så? Da jeg endelig sad i sadlen og havde vænnet mig til højden og rytmen, var det fint. Jeg ville faktisk gerne have haft lidt fart, men desværre var hesten træt og kedelig, så turen på de to timer blev rigtig lang. Jeg var glad for, at jeg slog til.
Dag 4 / mandag
Hele dagen bruges i området ved Mývatn, der ligger omkring 90 km øst for Akureyri. Vi skal se pseudokraterne ved Skútustadir,
og det store område Dimmuborgir ("de mørke slotte") med lavaformationer af mange sære udtryk.
Vi laver et kort stop ved Grjótagjá,
mærker dampen og ser ind i jordens
indre, inden vi bader og spiser frokost i Jardbödin
Her udlevede jeg min 3. udfordring på turen. Jeg var i vandet (i lånt badedragt)! Det var ikke farligt, men faktisk ganske behageligt. Vandet var 40 grader. Jeg går ud fra, at det var temperaturen, der gav den sjove prikkende fornemmelse på huden, men muligheden, for at det var svovlen i vandet, er også til stede. Det lugtede fælt, men der var ikke slimede sten, uregerlige vandplanter eller skrubber på bunden, så det var nemt at slappe af. Og det var skønt at stå under massagestrålerne. I bund og grund en rigtig god oplevelse.
Vi går en tur rundt i området Námskard
("Helvedes køkken"), hvor svovlstanken står i næsen fra de mage kogende mudderpøle.
Siden hen kører vi lidt længere mod øst,
går gennem et månelandskab og kommer til vandfaldet Dettifoss. Det er landets, og vist nok Europas mest vandrige vandfald, der transporterer smeltevand helt nede fra Vatnajökulls nordlige del.
Efter vandfaldet skulle vi have været en tur i det fredede område Ásbyrgi; et sært formet naturfænomen, hvis oprindelse, man ikke er helt sikker på. Den mest poetiske forklaring er måske, at det var Odins ottebenede hest Sleipnir, der satte et hovaftryk her. Vejen dertil var imidlertid lukket - enten pga. aske eller sne - så som "kompensation" fik vi en tur til Leirhnjúkur, hvor vi gik en pæn tur gennem et lavalandskab til en vulkan.
Sidst på dagen er vi tilbage i Akureyri og hotellet, hvor vi også spiser middag for den sidste aften her i byen.
Dag 5 / Tirsdag
Efter morgenmaden pakker vi bussen og kører mod nord, op langs vestsiden af fjorden Eyjafjördur.
Ruten går gennem et par småbyer
og gør stop ved Gönguleidir, før vi kører gennem tunnelen
og snart kommer til byen Siglufjördur. Det var den vigtigste by på den tid, hvor den islandske eksport af sild var betydningsfuld. Her landedes, rensedes og saltedes i hundredetusindvis af tønder sild. Her ligger i dag et ret fint museum, der fortæller om den historie.
Har nogle læst Halldór Laxness' roman Salka Valka, kan man tænke på Siglufjördur som model for byen i denne fine roman.
Og det har jeg.
Turen fortsætter langs kysten, indtil der er tid til at køre ind til Hólar i Hjaltedal. Her ligger den tidligere domkirke, som Laurids de Thurah tegnede i 1760'erne (ikke tårnet!), uden dog at komme til Island. En smuk bygning, der for nogle år siden blev gennemgående restaureret.
Vi passerer den lille by Saudárkrókur, før vi gør et stop ved den store tørvegård Glaumbær. Den skal vi besøge,
og kort efter skal vi også se en mikrolille tørvekirke i samme område.
Der skal overnattes i Laugarbakki.
I Laugarbakki overnattede vi på et af de hoteller, der er skole om vinteren og hotel om sommeren. Det lå helt øde med vældige vidder. Efter en hyggelig aften med servering af cocktails blev jeg også her betaget af solnedgangen. Det overvældede mig med de lyse nætter. Solen gik ned ved 1-tiden om natten for straks at stå op igen. Fantastik syn og meget smukt.
Dag 6 / Onsdag
Efter morgenmaden pakkes bussen igen - vi skal videre mod vest. Vejen går op over fjeldheden Laxárdalheidi og kører ind til søen, hvor Erik den Røde boede, før han forlod Island og bosatte sig i Grønland. Her ligger nu et lille museum, der fortæller mere om den spændende historie.
Derefter langs fjorden Hvammsfjördur.
Vi er kommet til Snæfellsnes. I fjorden mod nord ses flere og flere øer og skær, og lidt før byen Stykkisholmur er der tale om en regulær skærgård.
Kl. 15.30 skal vi på sejltur efter fugle og kammuslinger. Vi kommer helt tæt på fugle, bl.a. lunder (søpapegøjer), mallemukker, rider og topskarver.
Så skal vi se, hvad der gemmer sig på bunden af fjorden. Der fiske forskelligt op, bl.a. kammuslinger, søstjerner og meget andet. Vi skal selv åbne kammuslingerne og nyde den helt friske og spændstige muskel.
På turen hører vi historien om fjorden Breidafjördur, der i gamle dage var et vigtigt kulturcentrum.
Og når denne sejltur er slut, kører vi
til Helgafell, går op på toppen af klippeformationen i stilhed, vender ansigtet mod øst og ønsker noget godt for os selv. Turen går videre mod Olafsvik, hvor vi skal have to overnatninger. På vej dertil er vi så heldige at se toppen af Snæfellsjökull.
Dag 7 / Torsdag
Området - næsset - Snæfellsnes er opkaldt efter vulkanen og gletsjeren Snæfellsjökull, næsten 1.500 meter høj. Måske kender man den fra Jules Vernes fortælling "Rejsen til Jordens indre", hvor nysgerrige videnskabsfolk stiger ned gennem krateret for at udforske jordens indre. Spændende historie ...
Snæfellsjökull ligger yders på næsset og vil følge jer hele dagen.
På vej rundt om Snæfellsjökull gør vi vores første stop ved Beserkervejen, hvor vi går en tur gennem grove lavaklipper dækkes med tykt tykt mos og lav. Vi ser en grav og et dige, og vi er så heldige at se en havørn.
Næste stop er på stranden ved Ytri Tunga, hvor der er mulighed for at se sæler.
Der er mange steder at trave fine ture, ned til Atlanterhavskysten med dramatiske lavakyster
Inden frokost går vi langs kysten, Ströndin ved Helna og Arnastapi - ca. 2,5 km - og jeg møder min 4. udfordring: Jeg skal gå på en sti, der er ca. 0,5 m bred; til den ene side er et fuglefjeld flere meter ned og til den anden side er havet - også flere meter ned. Det kan jeg ikke! Jeg er rædselslagen. Jeg er langt efter de andre (fordi jeg fotograferer og ikke går hurtigt), så jeg føler mig presset. Hvad gør jeg? Jeg sætter mig på røven og gumper mig over, hvorefter der straks er venlige folk, der vil give mig en håndsrækning. De er hjælpsomme, men jeg skal længere ind på land, før jeg er i sikkerhed. Hvilken parodi, men jeg tumlede ikke i dybet.
og sorte strande.
Vi tager til stranden ved Djúpalónssandur med de skønne sorte lavasten og det rustne skibsvrag fra trawleren Epine fra 1948. På vej dertil er der mulighed for et grottebesøg, men det lader jeg to af rejsekammeraterne om.
Vi ser senere på en strand ved Skadsvik.
og et krater, man kan køre ind i. Mon det er det fra "Rejsen til Jordens indre"? Det fanger jeg ikke lige.
Vi når en kop kaffe i Hellissandur inden aftensmaden på hotellet, og så er den dag næsten slut.
Dag 8 / Fredag
Vi når et par fine stop, før vi skal køre mod Reykjavik, Islands lille hovedstad, i dag med omkring 190.000 indbyggere (af Islands 320.000).
I Reykjavik indkvarteres der på Hotel Cabin, turistklassehotel. Værelserne er ret/meget små (9,8 m2) med privat bad/toilet.
Efter at have smidt bagagen af på hotellet kører vi til Perlan, der leverer vand til byen. Her går vi i kuplen, nyder udsigten og får en hurtig frokost.
Der er herefter to-tre timer på egen hånd, før vi mødes igen.
Vi bliver sat af ved nationalmuseet, og sammen med en af rejsefællerne går jeg gennem Reykjavik og suger lidt til mig.
Blandt andet går vi gennem den gamle del af kirkegården. Meget specielt; det er som om træerne er hellige. De får lov at vokse vildt og voldsomt.
Vi besøger rådhuset, hvor der forefindes en stor topografisk model af Island. Her er Snæfellnes.
Jeg går alene på penismuseet.
Her er penisser i alskens afskygninger lige fra spidsmus til elefanter.
Jeg går på strandpromenaden tilbage til hotellet og oplever noget af det sidste af Island.
Bussen kører os til restaurant
Lækjarbrekka, hvor der serveres en bedre middag for den sidste aften i Island.
Middagen bestående noget lignende af
mousserende vin
forret
rådden haj, tørret fisk, strimlet hval, smør, brød
hovedret
lammemørbrad, bagte rodfrugter, kartoffeltårn, sauce
dessert
kaffe
jordbærmousse med skyrsky
italiensk vin fra Puglia
Dag 9 / Lørdag
Vi skal tidligt op, for allerede kl. 05.30 afgår bussen fra hotellet. Vi kører direkte til lufthavnen i Keflavik. Herfra er der afgang kl. 08.00 mod Billund med ankomst ca. tre timer senere kl. 12.45 (dansk tid).
Kl. 16.31 ankom jeg til Odense Banegård, og så var det direkte til MORs fødselsdag.