Slottet blev anlagt i 1100-tallet, og indtil 1400-tallet var det parlamentsbygning. Danmarks første grundlov, Håndfæstningen fra 1282 blev underskrevet på slottet, og ifølge Østfyns Museers brochure om Nyborg Slot fødtes det danske demokrati på mange måder i Danehofsalen på Nyborg Slot. I slutningen af 1400-tallet overtog kongemagten (Kong Hans) Østfyn, og Christian 2. blev født på slottet i 1481. Først ved enevældens indførelse i 1660 mistede Nyborg Slot sin betydning som kongeslot.
Nyborg Slot står nu overfor et bygge- og restaureringprojekt, der ventes færdig i 2017, hvor blandt andet krudttårnet skal hæves til sin oprindelige højde, og slotsgården skal genskabes, således at det igen fremstår som en firfløjet borganlæg, så mon ikke, der sker lidt indenfor i samme ombæring.
Borgmestergården, der er fra 1600-tallet, var til gengæld et besøg værd - også selv om museumsværten på det nærmeste undskyldte udstillingernes fremtrædende. Størstedelen af udstillingerne var nok fra 1960'erne, men egentlig ganske charmerende.
Ligegyldigt hvilket museum, du aflægger besøg, skal du tage en snak med museumsværten! Han/hun ved helt sikkert noget, der er sjovt at vide. Og hvis du ikke ved, hvad du vil spørge om, så spørg blot, om værten har noget interessant at fortælle. Jeg tør vædde på, at du får positivt svar.