tirsdag den 26. november 2013

Frida Kahlo - Jesper Just


Frida Kahlo (1907-1954) er en enestående kunstner og en passioneret power woman. Hun er indbegrebet af en stærk og selvstændig kvinde og en inspirerende rollemodel. Udstillingen giver indblik i Kahlos værk gennem en række af hendes mest ikoniske selvportrætter, tegninger, sider fra hendes dagbog samt smykker og kjoler fra hendes tid. Værkerne tager afsæt i hendes dramatiske liv, som rummer en frygtelig trafikulykke, utallige operationer, ulykkelig kærlighed til kunstneren Diego Rivera, affærer med kvinder såvel som mænd, aborter og barnløshed samt politisk aktivisme.
arken.dk


I begyndelsen af dette århundrede så jeg filmen, Frida, og jeg var meget betaget af hendes farverige liv og malerier. Og mens jeg skriver dette, kommer jeg så i tanker om, at jeg da også har læst en biografi! om denne fantastiske kvinde i samme periode. Så udstillingen på Arken om Frida Kahlo måtte jeg selvfølgelig se.
Det var en oplevelse at se Kahlos originale malerier, hvor intensitiviteten, der let går tabt ved gengivelser, kunne opleves, men alligevel skuffede udstillingen mig. Forholdet til Rivera optog Kahlo enormt, men at det skulle optage arrangørerne så meget, gjorde at udstillingen blev for smal. Kahlo var trods alt andet end ham.
Der er naturligvis meget, der spiller ind ved en udstillingsopbygning, såsom værkernes tilgængelighed og ikke mindst økonomi. Desværre gik jeg ikke derfra med en fornemmelse af wauw i maven, på trods af at udstillingen blev krydret med historiske facts, klæder fra datiden og den efterhånden uundværlige filmillustration.

Det, der bevægede mig mest på Arken, var en video Bliss and Heaven, 2004 af Jesper Just (1974-).

Der var så mange lag i den 8 minutter lange film: Ensomhed, nysgerrighed, tabuberøring, anormalitet, seksualitet, afsløring, bekymring, anerkendelse ....
En ung mand går igennem en gul og frodig kornmark - en dybblå himmel danner baggrund. Der krydsklippes til sitrende højspændingsledninger og en stor lastbil, der nærmer sig en ensomt beliggende transformerstation midt i kornmarken.
Lastbilchaufføren stiger ud iført hvid undertrøje og cowboybukser. Han ser sig om, åbner bagsmækken og forsvinder i lastbilens store rum. Den unge mand følger forsigtigt efter ind i det mørke rum. Lastrummet er ikke længere et tomt rum, men et overdådigt udført teater.
Lastbilchaufføren har iført sig en blond paryk og står alene på scenen i et spotlight og synger [en romantisk ballade Please Don't Keep Me Waiting oprindeligt udført af Olivia Newton-John]. Den smukke sal er helt tom. Den unge mand sætter sig for at lytte til sangen. Til sidst opdager sangeren sin tilhører og bliver tydeligt utilpas. Han synger dog med stor indlevelse sangen færdig og den unge mand klapper anerkendende.
arken.dk

fredag den 22. november 2013

Queen Machine

Mine lærermestre udi musikken glemte at introducere mig til Queen :-( Men jeg har taget revanche og gennem de sidste 20 år har der været nogle Queen-højdepunkter for mig.

1992 - Freddie i voks
Mit første bevidste møde med Queen og Freddie Mercury var i 1992 på Madame Tussauds i London, hvor jeg blev foreviget sammen med ham, som jeg end ikke rigtigt vidste, hvem var.
I 2000 var jeg på Midtfyns Festivallen. En sen aften - egentlig på vej hjem - kom jeg forbi et telt, hvorudfra der lød en skøn musik. Jeg stoppede op og fik mig placeret pænt i midten blandt publikum, og da vi på et tidspunkt havde hænderne over hovedet for at klappe, stod vi så tæt, at det dårligt kunne lade sig gøre at få armene ned igen. Det var Killer Queen, et odenseansk Queen-kopiband, der leverede stemningen. En af mine bedste koncerter. (En dag må jeg lave en liste over mine bedste og værste koncertoplevelser).
Da det blev 2007 sad jeg på en altan i Abruzzo (område øst for Rom). Det var 40 graders varme, og jeg var helt alene hjemme i gedelandsbyen om dagen. Men hver dag, når klokken nærmede sig 16 spillede "underboen" med sine enorme højttalere landsbyen op i 20-30 minutter. Det var Queen, der rungede mellem bjergene. Indbyggerne var irriterede på deres nabo, men jeg syntes, at det var utroligt fedt, for godt lød det.
En 4 års tid senere i 2011 var jeg til den ifølge anmeldelser ultimative Queen - We Are the Champions - The Concert i Arena Fyn. Skuffende oplevelse! En irriterende og dårlig erstatning for Freddie (Johnny Zatylny). Jeg husker ikke meget, når noget er dårligt. Jeg kan nærmest fortrænge tingene på den mest naturlige måde.

2013 - Kopi-Freddie i live
Queen's musik og tekster er drøm og håb og samtidig fræk og fanden-i-voldsk. A Kind of Magic. Og Queen Machine leverer varen. Det er ikke kun forsangeren, Bjarke Baisner Laursen, der bærer bandet med sin fantastiske stemme og helt rigtige attituder. Paolo Tomano Torquati (trommer), Jens Lunde (bassist), Henrik Østergaard (keyboard) og Peter Møller Jeppesen (guitar) er gennemarbejdet samspillende og meget nærværende. De alle gør sig utroligt godt på scenen.

Respekt for Queen og respekt for Queen Machine.